Figurer av tilfeldige former

Synes du det er vanskelig å komme i gang når du skal tegne? Et blankt ark kan av og til være litt skummelt. Hvor begynner man? Hva om man begynner på feil sted og måte?

En enkel og ikke minst morsom løsning kan være å starte med tilfeldige streker og former!

Mange synes det er enklere å tegne hvis det alt er noe på arket – noe som kan stimulere og sette i gang fantasien vår.

Fantasien er nesten som en slags muskel. Vi må trene den! Jo mer du gjør denne øvelsen, desto enklere blir det. Så fortvil ikke dersom det er litt vrient i starten.

Har du lyst til å prøve selv? Under finner du en enkel øvelse du kan gjøre hjemme eller på skolen.

Du behøver:

  • papir
  • blyant

 

[olympus_tabgroup]
[olympus_tab title=»Øvelse»]

1. Plasser blyanten et eller annet sted på arket.
2. La blyanten vandre tilfeldig rundt på arket. Dersom du har lyst til å lage former, må du passe på at du kommer tilbake der du begynte, og at du ikke tegner over for mange av strekene. Dersom du lager tilfeldige streker, må du bare passe på at du ikke rabler for mye. Slike «kruseduller» er ofte vanskelige å jobbe med.
3. Fyll arket med slike tilfeldige streker og former.
4. Studér formene og strekene. Snu gjerne arket litt rundt. Synes du strekene og formene ligner noe? Dyr? Monstre? Mennesker? Ting?
5. Tegn detaljene som mangler! Øyne, munn, hår, ører, nese, tentakler, hoggtenner, pels, skjegg, fjær, vinger osv.
[/olympus_tab]
[olympus_tab title=»For læreren»]

Denne øvelsen kan fungere som en slags idémyldring. Hva med å bruke tilfeldige streker og former som et utgangspunkt for videre arbeid? Formene trenger ikke å være helt tilfeldige heller. Dersom man studerer et gitt miljø eller et utvalgt knippe objekter, dyr, planter osv., ser man former som går igjen. Disse formene kan brukes som utgangspunkt for våre egne kreasjoner!

Et eksempel: Studerer man insekter fra et bestemt miljø, ser man gjerne visse former som gjentas. Hvorfor akkurat disse? Hvilken funksjon kan de ha? Tegn formene, og skap egne insekter som er tilpasset miljøet dere studerer.

[/olympus_tab]
[/olympus_tabgroup]