Hvilket tegneutstyr trenger jeg?

De tidligste tegneseriene var trykket på billig avispapir, og med en trykketeknikk som ikke er like bra som dagens. Tegneserietegnerne måtte derfor tegne tydelige linjer med svart blekk. Dette har gjennom mange tiår blitt en slags tradisjon, og mange foretrekker fremdeles å tegne tegneserier med blekk. Men du kan, strengt tatt, bruke nesten hva som helst i disse dager. Moderne trykketeknikker og publisering på Internett lar tegnere bruke alt fra vanlig gråblyant til oljemaling.

Streker
Her ser du hvordan forskjellige tegneredskaper, og hvordan du bruker disse, kan lage vidt forskjellige streker. De forskjellige strekene er med på å lage forskjellige stemninger.

 

Du kan med andre ord bruke hva som helst av tegneredskaper, men dersom du har lyst til å prøve de mer tradisjonelle redskapene, kan du se nærmere på:

Pensel og blekk. Veldig mange tegneserier tegnes med pensel og blekk. Til og med flere av de norske, som f.eks. Pondus. Men hva er egentlig fordelen med å bruke pensel? En pensel lar tegneren lage tynne og tykke streker med ett og samme tegneredskap. Vanligvis må en bytte mellom flere penner for å få til varierte streker.

Tegneserietegnerne bruker som regel runde, spisse akvarellpensler, som de dypper i blekkhus. Slike pensler krever en del vedlikehold, så stadig flere går over til å bruke penselpenner i stedet. Disse krever lite vedlikehold, og er enkle å ta med seg.

Pennesplitt og blekk. En pennesplitt lager en tydelig og «skarp» strek. Splitten er fleksibel, men som regel ikke like fleksibel som en pensel.

Hvis du har en penneholder, kan du bytte splitter. Splittene koster som regel rundt 10 kroner, så det koster ikke all verden å teste flere.

Under finner du en oversikt over tegneutstyr og hvor du får tak i det.

 

[olympus_tabgroup]
[olympus_tab title=»Tips»]

1. Penselpenner kan bestilles på nett og kjøpes i enkelte butikker som fører kunstnermateriell. De mest populære pennene er Pentels «Pocket Brush» og «Art Brush». Førstnevnte er ganske solid, og egner seg til å ta med i lomma. Art Brush-varianten er billigere, men tåler gjerne ikke like mye. De finnes imidlertid i forskjellige farger! Pennene kan kjøpes hos Malepaletten i Bergen, eller på nett hos Amazon.
2. T-linjaler egner seg svært godt til å lage tegneserieruter, da du kan legge linjalen langs arket for å få helt rette linjer. Fås i de fleste butikker som fører kunstnermateriell.
3. Knettgummi brukes ofte til å viske bort kull, men de er svært godt egnet til tegneserier også. Du tegner kanskje litt for hardt når de bruker blyant? Knettgummi visker bare bort forsiktige blyantstreker, så da du være forsiktig med blyanten! Selges i de fleste butikker som fører kunstnermateriell, samt i enkelte butikker som selger kontorutstyr (f.eks. Staples).
4. Lyseblå fargeblyant viser ikke på svart-hvitt-kopier. Dette er et gammelt tegneserietriks: tegnerne brukte ofte en lys blåfarge til å lage skisser eller kladder. Etterpå tegnet de over med blekk, og denne tegningen ble så trykket eller kopiert. Den lyse blåfargen forsvinner, og du sitter igjen med en ren og fin tegning!

[/olympus_tab]
[olympus_tab title=»For læreren»]

Nesten alt kan brukes til å tegne. Hvorfor ikke la barna lage sine egne tegneredskaper? En enkel kvist kan bli en interessant pennesplitt. Eller hva med hule strå? Kanskje de kan brukes som en fyllepenn? Svamper, mose o.l. kan brukes til å stemple og trykke farge på arket. De forskjellige redskapene skaper ulike streker og stemninger. Hvilke redskaper passer til hvilken stemning?

[/olympus_tab]
[/olympus_tabgroup]