Synes du det er vanskelig å tegne figuren din i forskjellige positurer? En av årsakene er at vi ofte tenker todimensjonalt når vi tegner: Hvis figuren vår er flat som ei pannekake, så blir det ganske vrient å «snu» den.
Dersom du har lyst til å tegne figuren din fra alle tenkelige vinkler og i alle mulige positurer, må du tenke tredimensjonalt. Du må altså tenke på formen til figuren. Absolutt alt rundt oss kan reduseres til enkle former: sirkler, klosser, sylindre, kjegler, pølser, pærer osv. Hvilke former består din figur av?
Hvis du synes det er vanskelig å analysere formen, kan det ofte hjelpe å tegne over figuren med en annen farge:
Når du har tegna over, forsøker du å tenke på disse formene som runde og tredimensjonale. Dette kan være ganske komplisert om en ikke har gjort det før, så det er her modellerkitt kommer inn i bildet!
Dersom vi lager formene i modellerkitt, kan vi snu dem rundt så mye vi vil. Har du lyst til å tegne figuren din bakfra? Sett ovenfra? Null problem! Bare snu modellerkittfiguren. Dette kan være et fint hjelpemiddel i starten.
I første omgang bør du ikke plassere så mange detaljer på figuren. Da blir det vanskelig å tegne det du ser. Prøv å nøye deg med det aller viktigste: øyne, nese og ører.
Etter hvert kan du legge til flere detaljer. Når du har fått litt dreisen på det, kan du forsøke å tegne uten å se på modellerkittfiguren!
Har du lyst til å prøve selv? Under finner du en enkel øvelse du kan gjøre hjemme eller på skolen.
Du behøver:
- papir
- blyant
- modellerkitt
[olympus_tabgroup]
[olympus_tab title=»Øvelse»]
1. Tegn en enkel figur med blyant.
2. Analyser formene du har brukt. Bruk gjerne fargeblyanter med kraftige farger til å tegne over de viktigste formene.
3. Lag formene i modellerkitt.
4. Plasser enkle detaljer: øyne, nese og ører.
5. Plasser modellerkittfiguren foran deg, og tegn det du ser. Begynn med å tegne selve formene, og legg til detaljer etter hvert.
6. Snu figuren og gjenta så mange ganger du vil!
[/olympus_tab]
[olympus_tab title=»For læreren»]
Denne øvelsen gjør det lettere å forstå, på en mer intuitiv og «taktil» måte, hvilke grunnleggende former vi har rundt oss. Øvelsen kan i grunnen kombineres med så godt som alle observasjonsoppgaver: lag en modell av det du skal studere, og bruk modellen som hjelpemiddel når du tegner.
[/olympus_tab]
[/olympus_tabgroup]