Figurer i modellerkitt

Synes du det er vanskelig å tegne figuren din i forskjellige positurer? En av årsakene er at vi ofte tenker todimensjonalt når vi tegner: Hvis figuren vår er flat som ei pannekake, så blir det ganske vrient å «snu» den.

flat_figur
Her ser dere hvordan Disney-animatørene Ollie Johnston og Frank Thomas løser problemet med flate figurer. Hvis en varierer størrelsen og plasseringen på de forskjellige delene av kroppen, så framstår figuren som mer tredimensjonal.

 

Dersom du har lyst til å tegne figuren din fra alle tenkelige vinkler og i alle mulige positurer, må du tenke tredimensjonalt. Du må altså tenke på formen til figuren. Absolutt alt rundt oss kan reduseres til enkle former: sirkler, klosser, sylindre, kjegler, pølser, pærer osv. Hvilke former består din figur av?

Hvis du synes det er vanskelig å analysere formen, kan det ofte hjelpe å tegne over figuren med en annen farge:

dfd
Her har jeg tegnet over Tove Janssons tegneserie om Mummitrollet (1954 til 1975). Hvilke former ser du?

 

Når du har tegna over, forsøker du å tenke på disse formene som runde og tredimensjonale. Dette kan være ganske komplisert om en ikke har gjort det før, så det er her modellerkitt kommer inn i bildet!

 

Her har barn på Åsane kultursenter laget sine egne figurer av modellerkitt.
Her har barn på Åsane kultursenter laget sine egne figurer av modellerkitt.

 

Dersom vi lager formene i modellerkitt, kan vi snu dem rundt så mye vi vil. Har du lyst til å tegne figuren din bakfra? Sett ovenfra? Null problem! Bare snu modellerkittfiguren. Dette kan være et fint hjelpemiddel i starten.

I første omgang bør du ikke plassere så mange detaljer på figuren.  Da blir det vanskelig å tegne det du ser. Prøv å nøye deg med det aller viktigste: øyne, nese og ører.

Etter hvert kan du legge til flere detaljer. Når du har fått litt dreisen på det, kan du forsøke å tegne uten å se på modellerkittfiguren!

Har du lyst til å prøve selv? Under finner du en enkel øvelse du kan gjøre hjemme eller på skolen.

Du behøver:

  • papir
  • blyant
  • modellerkitt

 

[olympus_tabgroup]
[olympus_tab title=»Øvelse»]

1. Tegn en enkel figur med blyant.
2. Analyser formene du har brukt. Bruk gjerne fargeblyanter med kraftige farger til å tegne over de viktigste formene.
3. Lag formene i modellerkitt.
4. Plasser enkle detaljer: øyne, nese og ører.
5. Plasser modellerkittfiguren foran deg, og tegn det du ser. Begynn med å tegne selve formene, og legg til detaljer etter hvert.
6. Snu figuren og gjenta så mange ganger du vil!

[/olympus_tab]
[olympus_tab title=»For læreren»]

Denne øvelsen gjør det lettere å forstå, på en mer intuitiv og «taktil» måte, hvilke grunnleggende former vi har rundt oss. Øvelsen kan i grunnen kombineres med så godt som alle observasjonsoppgaver: lag en modell av det du skal studere, og bruk modellen som hjelpemiddel når du tegner.

[/olympus_tab]
[/olympus_tabgroup]